ingiliz kurabiyesi Scone














  Scroll down for the reipe in English  

İngilizler bu kahvaltı işinden iyi anlıyorlar. Hem pratik hem de keyifli bir çok tarifleri var, Scone da bunlardan birisi. Öyle kurabiye deyince inanılmaz tatlar falan düşünmeyin... Poğaça gibi, çörek gibi bir çeşit kahvaltı ekmeği gibi bir şey bu Scone, çok temel bir tarif. Hafif şekerli ya da hafif tuzlu uyarlamalarını yapmak da mümkün. 
Bence en güzeli, ev yapımı reçelle ve bir fincan demleme çayla yeneni. En alttaki de, annemin urmu dut (bir nevi yabani kara dut) reçeli ile nasıl yakıştığının fotoğrafıdır.


Scone kurabiyeleri
Rachel Allen'ın "Bake" kitabından uyarlanmıştır
12-15 adet 

Malzemeler:
500 gr un 
125 gr soğuk tereyağ
25 gr şeker (vanilya şekeri de yakışıyor)+ biraz da üstüne serpmek için
1 yumurta
175 ml süt
100 ml yoğurt (yoğurtla sütü aynda kapta karıştırıp ölçebilirsiniz, zaten orjinal tarifte buttermilk kullanılmıştı ben böyle uyarladım)
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı krem tartar (bu bir krema değil, hamuru kabartmaya yardımcı beyaz bir toz. bulamazsanız da şart değil tabi ama, piştikten sonra scone'lara o tutar tumaz ortadan ikiye ayrılan dokuyu bu şey veriyor)
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
1. Fırını 220 derecede ısıtın.
2. Un, karbonat, krem tartar, şeker ve tuzu büyük bir kaseye eleyin. Tereyağını küplere bölüp ekleyin ve tabiri caizle mıncırarak, hiç büyük tereyağ topağı kalmayıncaya kadar unla karıştırn. Literatürde "parmak uçlarınızla una yedirin" olarak da geçer.
3. Yumurtayı hafifçe çırpın, süt ve yoğurtla birlikte ufak bir kasede karıştırın. Bu karışımdan 3 kaşık kadar bir kenara ayırın. Kalanı unlu karışıma dökün.
4. Kasenin içinde hamuru yoğurun. Homojen olana kadar yoğurmak yeterli, çok pürüzsüz bir hamur olmasına hiç gerek yok. Cıvık oldu diye korkmayın, yoğurunca toparlıyor.
5. Unlanmış bir yüzeyde hamuru elinizle 1,5 - 2 cm kalınlığında olana kadar açın. Yine çok düzgün olma kaygısı yok. Daha sonra çay bardağı ile hamurdan daireler kesin.
6. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip, kestiğiniz daireleri bitişik nizam yerleştirin. Piştikten sonra kabarıp daha da birbirine yapışacak ve daha sevimli görünecekler.
pişmeden önce ve sonra
















7. Fırına vermeden önce üzerine, ayırdığımız yumurta-süt-yoğurt karışımdan bolca sürüp, bir miktar da şeker serpin. Bu aşamada, üzerine şeker yerine çikolata rendesi, esmer şeker ya da tarçın gibi şeyler de serpebilirsiniz.

8. Fırında 12 dakika, üstleri kızana kadar pişirin.

Sconeların fazlasını buzluğa atıp, bir sonraki pazar günü ısıtıp yiyebilirsiniz!































--------------------

  Scones  
adapted from the book “Bake” by Rachel Ellen


Makes 12- 15 scones

Ingredients;

500 gr flour + a bit more to work the dough
125 gr cold butter
25 gr sugar + a bit more to sprinkle on
1 egg
175 ml milk
100 ml Turkish yogurt
1 tea sp. baking soda
1 tea sp. cream of tartar
a pinch of salt

Directions;

1. Preheat the oven at 220 degree.

2. Sift together flour, salt, baking soda and cream of tartar in a large bowl.

3. Chop butter into cubes and rub into flour with your fingertips.

4. Beat the egg in a smaller bowl. Add yogurt and milk, mix well. Spare 2-3 spoon of that mixture to brush the scones afterwards.

5. Pour th egg mixture onto flour and butter and knead until just blended. 

6. Transfer the dough onto floured surface and pat it 1,5 or 2 cm thick, working with your hands. Either with a cookie cutter or a tea glass, cut the dough into rounds.

7. Place them on an oven tray with cooking sheet. Brush the tops with 3 spoon of egg mixture and sprnikle with a pinch of sugar.

8. Place in the oven and bake for 12 minutes. They are best to serve immediately with or to freeze until you take them out and heat up for the next Sunday breakfast!