Isırgan otlu börek / Nettle börek (Turkish pastry)




























  Scroll down for the recipe in English  

Tijen İnaltong 'un Her Güne bir Yemek kitabı, kitaplığımdaki en "güzel" yemek kitabı değil kesinlikle ama en sevdiklerimden biri. Yemeklerin fotoğrafları biraz fazlaca özensiz çekilmiş olduğu için, her sayfası ağız sulandıran kitaplara kıyasla güzel değil diyorum. Yoksa, Tijen hanımın çok zarif bir anlatımla, her gün için başka bir tarif verdiği bu kitabından neyi denediysem sevdim, ne okuduysam hoşuma gitti. Öyle alelade yazmamış günün yemeğini; yöresel (Türkiye'den ve dünyadan)ve o güne özel bir bayram ya da kutlama yemeği çoğu. Sanki gidip yerinde görüp yazmış hepsini; daha önce Kömbe tarifini denedim mesela, aynı Antakya'da (Arsuz'da) yediklerim gibiydi.
Arada bir açıp, bugün için ne önermiş ve ne hikayeler anlatmış diye bakıyorum bu kitaba. Kasım ayındaki tariflerden biri de, (kitapta pizza gibi denmiş ama bence daha çok pide gibi olan) ısırgan otlu bir börekti. Börek biraz tedirgin olduğum bir konu, çoğu zaman ortalama oluyor sonuç, nadiren de çok iyi, o yüzden sık yapmıyorum. Ama işte bu da o çok iyi olanlardan biri! Ben tarifi biraz fazla kuru bulup, sevmeyeceğimden korktum, bir kaç değişiklik yaptım, bu şekliyle yufkası çıtır çıtır, harcı da neredeyse kremamsı yumuşak oldu, çok sevdim.

Isırgan otlu börek
Tijen İnaltong'un "Her güne bir yemek" kitabından uyarlanmıştır
(2-3 kişilik)

Malzemeler;
1 yufka
1 bağ ısırgan otu
1 orta boy soğan
1 taze kırmızı biber (etli kapya biber)
100 gr dil peyniri (City Farm'ın dil peynirini çok seviyorum)
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta
1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı;
1. Isırganları yıkayıp, ayıklayıp, iri doğrayın. Isırganlarla uğraşmanın iki yolunu biliyorum; ya elinize bir bulaşık eldiveni giyip, istediğinizi yapacaksınız, ya da benim çoğu zaman yaptığım gibi ısırgan demetini olduğu gibi bir süzgece koyup, üzerine de kaynar su gezdirerek aynı anda hem yıkayıp hem de dikenlerinin yumuşamasını sağlayacaksınız.
2. Soğanı soyup ince doğrayın. Bir yemek kaşığı tereyağı bir tavada eritin. Soğanları ekleyip, şeffaflaşıncaya kadar orta ateşte kavurun, yaklaşık 5-6 dakika.
3. Biberi de ince doğrayıp, tavaya ekleyin. Biberler yumuşayıncaya kadar, 4-5 dakika daha kavurun.
4. Doğranmış ısırganları da ekleyip, bir iki kez karıştırıp altını kapatın. Otların çok pişmemesi gerekiyor, hafifçe solması yeterli. Kaynar suyla yıkadıysanız da zaten biraz solmuş oluyor.
5. Bu karışımı bir tabağa alıp, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Tavadan tabağa alınca hem biraz soğumuş da olacak. Sıcak harcı direk yufakaların üzerine koyunca, böreğin içi hamur kalabilir, dikkat etmek gerek.
6. Dil peynirini harcın üzerine rendeleyip, karıştırın.
7. Ayrı bir kasede yumurtayı, yoğurdu ve kalan 2 kaşık zeytinyağını çırpın.
7. Bir kek kalıbı ya da borcamı hafifçe zeytinyağı ile yağlayın. Cam kalıpta pişirince, fırındaki süreci daha rahat görebilirsiniz, altı kızardı mı diye telaş yapmaya gerek kalmaz. O yüzden borcamı tavsiye ederim.
8. Yufkayı yerleştirme kısmına geldik. Bir yufkayı dörde bölün. İlk çeyrek daireyi borcama, kenarlarında hafif sarkacak şekilde yerleştirin. Üzerine yumurtalı karışımdan iki kaşık kadar gezdirin. Sonra diğer çeyrek yufkayı da yerleştirin ve yine yumurtalı karışımdan sürün. Bu şekilde dört çeyrek yufkayı da, her birinin arasına, kenarlarına yumurtalı karışımdan sürerek ve hepsi borcamın kenarlarından hafif sarkacak şekilde yerleştirin.

böreğin montaj aşamaları


9. Harcı yufkanın ortasına dökün ve üzerini düzeltin. Yufkanın sarkan kenarlarını fotoğraftaki gibi içe doğru kıvırarak kapatın.
Kalan yumurtalı karışımdan da hem harca hem yufkalara gezdirin.
10. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.

Piştikten sonra, 5 dakika dinlendirip, kalıptan çıkararak, pide gibi servis edebilirsiniz.
Isırganla tabi ki özel bir börek oluyor ama eğer ısırgan yoksa, ıspanak ya da pazıyla da güzel olur gibime geliyor.


--------------------------
  Crispy Nettle Börek  
adapted from the book “ Her Güne bir Yemek” by Tijen İnaltong
Serves 3-4

Ingredients;

1 yufka pastry ( yufka is a thin pastry,
with a diameter of 70-80 cm, which you 
can find in bakeries in Turkey. You may
substitute it with similar amount of
phyllo pastry)
1 bouquet of stinging nettle herb
1 middle size yellow onion - diced
1 red belle pepper - diced
100 gr Turkish “dil” cheese (substitute;
string cheese or any mozarella style,
soft , melting, not-too-salty cheese)
1 table sp. butter
1 egg
1,5 table sp. Turkish yogurt 
3 table sp. olive oil
sea salt and freshly ground pepper

Directions;

1. Preheat the oven at 180 degree.

2. As far as I know, there are two ways to handle nettle herb without pain! Either, work on them with plastic gloves on or as I do many times, place the bouquet into a sieve over kitchen sink and pour 
over 1 lt of hot water slowly, until the stinges are soft. Then, sort them out and chop roughly.

3. Melt the butter in a medium size pan, add onions and cook over medium-high heat around 4-5 minutes until transparent. Add dicedpeppers and cook for further 4-5 minutes until soft. Finally add the roughly chopped nettles and toss just once or twice. Remove from heat.  

4. Transfer the mixture to a plate to cool down and grind the cheese on top of it. Season with salt and pepper.

5. Meanwhile, whisk together the egg, yogurt and 2 spoons of olive oil in a small bowl, set aside.

6. Brush a cake mold (around 24-cm diameter) with 1 spoon of olive oil. Cut the pastry into four quarters and place the first one onto the mold, hanging down 2 cm from the edges. Spoon some of the egg mixture on top of it. Repeat the process with the other quarters, spooning a bit of egg mixture between each layer. Place the stuffing on the top and roll in the edges to complete. Spoon the rest of the egg mixture on the top.

7. Bake in the oven for 25 minutes until it is golden brown. Serve immediately.