Kuru üzümlü muffin / Raisin breakfast muffins



































  Scroll down for the recipe in English  

Bu muffin'ler, tatlı niyetine değil, kahvaltıda ya da beş çayında yemek için daha uygun. Aslında şöyle, kahvaltıda başlıyorsunuz yemeğe, öğle yemeğini atlayıp, öğleden sonra da yemeye devam ediyorsunuz. En azından, bizim evde bunların ertesi güne kaldığı görülmedi henüz...
Şeker miktarı bildiğimiz muffin'lere kıyasla az, içine de onlarca malzeme koymuyoruz. Daha yalın hatta ilkel bir muffin bu. Julia Child'a da esin kaynağı olmuş olan Irma Rombauer'in Joy of Cooking kitabından (ansiklopedi de denebilir) çok eski ve klasik bir tarif ve bu sadeliği de oradan kaynaklanıyor.


Kuru üzümlü kahvaltı Muffinleri
Irma Rombauer'in "Joy of Cooking" kitabından
8 adet muffin

Malzemeler;
1 3/4 su bardağı un
3/4 çay k. tuz
1/4 cup şeker
2 çay k. kabartma tozu
2 yumurta
3 yemek k. tereyağ (yaklaşık 40-45 gr yapıyor)
3/4 su bardağı süt
1/2 cup kuru üzüm

Yapılışı;
1. Fırını 200 derecede ısıtın.
2. Bir kaseye, unu, tuzu, şekeri ve kabartma tozunu birlikte eleyin.
3. Tereyağını eritip, oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
4. Büyük bir kasede (tüm muffin hamurunu bu kasede birleştireceğiz sonra) yumurtaları hafifçe çırpın. Daha sonra sütü ve erimiş tereyağını ekleyin, karışana kadar çırpın.
5. Bu karışıma, unlu karışımı bir kaç seferde, spatula ya da tahta bir kaşıkla ekleyin. Karışım neredeyse homojen olduğu anda karıştırmayı bırakın.
6. Kuru üzümleri, unu elediğiniz kabın içine alıp, bir kaç kez çalkalayın. Böylece, üzümlerin kapta kalan az miktar unla kaplanmasını sağlayıp, birbirine yapışmasını önlüyoruz.
7. En son olarak, üzümleri de karışıma nazikçe ekleyin.

 
fırından çıktıktan hemen sonra
8. Muffin kalıplarını yağlayarak, bir parmak eksik doldurabilirsiniz. Ya da benim gibi, muffin kalıplarına yağlı kek kağıtları serip, onların içinde de pişirebilirsiniz. Bu kağıtları yağlamaya hiç gerek yok. Ayrıca, hiç yapışmadığı için, kalıptan çıkarma derdi de olmuyor. Bu kağıtlar sayesinde, muffinlerin çizgili olmalarını da seviyorum!







9. Muffin kaplarını doldurunca önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Bu tariften 8 adet çıktığı için, kalıpta boş kalan yerler olacaktır, onları da su ile doldurursanız pişerken kalıbın fazla ısınıp zarar görmesini önlemiş olursunuz.


dışı çıtır, içi nemli


Fırın ısısı yüksek olduğu için hamurun önce kabuğu pişiyor ve içi yumuşak ve çok hafif nemli kalıyor.
O yüzden 20. dakikada muffin'lerin piştiğini düşünüp içi kurumasın diye telaş yapmaya gerek yok -ben ilk seferde yaptım oradan bilyorum.

O son 5 dakika daha pişmelerine izin verince kabukları daha çıtır çıtır oluyor ama içi nemini kaybetmiyor.
25 dakikadan şaşmayın derim.












































-------------------

  Raisin muffins  
from the book “Joy of Cooking” by Irma Rombauer
Makes 8 muffins

Ingredients;

1  3/4 cup flour
3/4 tea sp. salt
1/4 cup sugar
2 tea sp. baking powder
2 eggs
3 table sp. melted butter (40-45 gr)
3/4 cup milk
1/2 cup raisin

Directions;

1. Preheat the oven at 200 degree.
2. Sift together flour, salt, baking powder and sugar in a bowl.
3. In another and larger bowl, beat the eggs , add melted butterand milk and beat until well blended.
4. Stir the flour into eggs mixture folding with a spatula just until the batter is homogenous. Do not overmix.
5. Coat the raisins slightly with a pinch of flour  to prevent them from sticking. You can toss them in the bowl we sifted flour. Stir them into batter gently.
6. Spoon the batter into muffin liners or well buttered muffin tins. 
7. Bake for 25 minutes in preheated oven. These muffins have crispy well-baked skin and slighty moist core. They are perfect for breakfast and good company with a cup of tea in the afternoon.