Shiitake mantarı ve siyah pirinç / Shiitake & Wild rice




  Scroll down for the recipe in English  

Mantar konusunu biraz takıntı haline getirmiş olabilirim.
Porcini mantarı toplayacağız diye milleti de kandırarak Belgrad ormanına gidip debelenmeler...
Bir cumartesi günü, Kastamonu'dan getirdiği chanterelle mantarlarını (kıymetinin pek farkında olmadan) satıyordu diye her cumartesi Feriköy pazarındaki pazarcı amcayı "Mantar var mı bu hafta da?" diye delirtmeler...
Hava ılıman olacak, yağmur yağacak, sonra güneş açacak; ancak o zaman mantarlar gün yüzüne çıkıyor dendi diye, tüm sonbahar boyunca "Haydi yağmur yağsın, tamam yeter güneş açsın" şeklinde söylenmeler...

Neyse ki, bu takıntım bu hafta, pazarda shiitake mantarı bulmamla biraz olsun hafifledi! Pazardan eve döndüğüm anda kendime hemen yeni bir takıntı konusu buldum; 300 gr'cık mantarlarımla ne yapacağım? Öyle yemeğin içinde kaybolacak, bilmem kaç çeşit malzemeyle karışıp bulamaç olacak değiller ya. Amaç mantara saygı, mantarın hakkını vermek. Düşünmem lazımdı karar vermek için -tabi ki mantarlar bozulmadan, bir an önce. Ben de, birbirine yakışacağını düşündüğüm siyah pirinç-shiitake-beyaz şarap üçlüsünde karar kıldım, iyi de yaptım.

Shiitake mantarlı siyah pirinç
(2 kişilik)

Malzemeler;
2/3 su bardağı siyah pirinç (artık supermarketlerde de satılmaya başlandı, Sezon marka. Ama ben aktarlardan alıyorum.)
1 kırmızı soğan
1 yeşil biber
300 gr shiitake mantarı
3 diş sarımsak
2/3 su bardağı beyaz şarap
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı tuzlu tereyağ
1 avuç maydanoz
deniz tuzu
karabiber
eski gouda ya da gravyer

Yapılışı;
1. Siyah pirinçlere pirinçten çok makarna muamelesi yapmak lazım. 1 lt kadar kaynar ve tuzlu suda haşlayıp süzüyorum. Yaklaşık 15-20 dakika kadar pişince, istenilen al dente kıvamına geliyor.
2. Bu arada, döküm demir bir tavada,zeytinyağını iyice ısıtın. İnce uzun (jülyen) doğradığınız soğanı ve biberi yüksek ısıda 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra yine ince uzun doğranan mantarları ve kıyılmış sarımsakları da ekleyip, 5 dakika daha kavurun.
Bu aşamada, sebzeler suyunu salmasın diye tuz eklemiyorum.
3. Yüksek ateşte kavrulan sebzelere beyaz şarabı dikkatlice ekleyin. Ateşi çok az kısarak, 10 dakika kadar pişirin. Shiitake mantarları biraz daha uzun pişiyor, eğer kültür ya da kestane mantarı ile yapacaksanız, şarabı ekledikten sonra 4-5 dakika pişirmek yetecektir.
4. Haşlayıp süzdüğünüz pirinçleri de tavaya alın. 1 kaşık tuzlu tereyağını ekleyip, karıştırın. Ocaktan alın.
5. Son olarak, ince doğranmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyin.

Servis yapacağınız tabağa alıp, üzerine eski gouda ya da gravyer peyniri rendeleyerek servis edin.

























------------------

 Wild rice with shiitake mushroom 
Serves 2

Ingredients;

2/3 cup wild rice
1 red onion
1 green belle pepper
300 gr shiitake mushroom
3 cloves of garlic
2/3 cup white wine
2 table sp. olive oil
1 table sp. salty butter
handful of parsley
sea salt & black pepper
2 slices of gruyere cheese

Directions;

1. Cook wild rice in a pot with 1 lt of boiling water and good amount of salt, around 15-20 minutes. Drain and set aside.
2. Meanwhile, heat up olive oil in a heavy bottomed skillet or a wok pan. Add julienne sliced onion and peppers and stir fry over high heat for 5 minutes.
3. Add julienne sliced mushrooms and minced garlic, keep stir fry for another 5 minutes. Do not add salt at this level to avoid vegetables loss their liquids.
4. Carefully add white wine to the pan (since wine is cold and pan is smoking hot). Decrease the heat to medium-high. Cook for 10 minutes. 
5. Stir in drained rice and salty butter, toss well until the butter is melted.
6. Remove from heat. Season with salt and pepper. Add minced parsley and shredded gruyere cheese and toss well. Serve immediately.