Herhangi bir seyli pizza / Perfect pizza dough



























  Scroll down for the recipe in English  

Bu başlığı yazarken TDK'nın yazım kılavuzuna şöyle bir göz attım, ne yalan söyleyeyim.. "herhangibirşey" yazarken doğru yerlerden ayırmak zaten zordu, bir de sözlük sürekli güncelleniyor ya(!), yanlış olmasın dedim.

Aslına ne başlık ne de pizzanın neyli olduğu önemli değil. Önemli olan, bir kaç yıllık uğraşlarım sonucu, odun fırınında pişmişcesine güzel kabaran, hem de lezzetli bir pizza hamuru tarifine ulaşmış olmam! Denemelerime un-su-instant mayalı sade tariflerle başlamıştım da, niyeyse hiç de fotoğraflarda gösterdikleri gibi olmuyordu sonuç! Belki de o tarifler de bir pizza ustasının elinde şekillenip, odun fırınında pişse güzel olacaktı. Ama bana gereken, evdeki imkanlarla o sonuca ulaşmaktı.
En sonunda, farklı trafilerden aldığım ilhamlarla aşağıdaki tarifi yazdım. İşin sırrı ya irmikte, ya birada, ya fırında ısıtılan tepside, ya da hepsi birden.


Pizza hamuru
(2 adet pizza)

Malzemeler;
3 1/2 cup un
1/2 cup irmik + hamuru açmak için bir avuç kadar
1 çay k. kabartma tozu
2 çay k. tuz
1 yemek k. zeytinyağ
2 çay k. instant kuru maya
1 tatlı k. bal
1 1/2 cup bira
1/4 cup su (gerekmeyebiliyor!) 

Yapılışı;
1. Un, irmik, kabartma tozu ve tuzu büyük bir kapta karıştırın.
2. Başka bir kapta bira, bal ve mayayı karıştırıp, unlu karışıma ekleyin.
3. Zeytinyağını da ekleyin, tekrar karıştırın. Bu aşamada, hamur kuru ise bir miktar su ekleyebilirsiniz. Bazen o 1/4 cup su gerek oluyor, duruma göre, niye bilmem, sebebini çözemedim.
4. 5 dakika kadar yoğurun. Yoğururken, hamuru yırtmadan esnetmeye dikkat edip. Unlu bir yüzeyde top haline getirin.
6. Cam ya da toprak bir kabı zeytinyağı ile yağlayıp, hamuru yerleştirin ve ağzını streç filmle kapatarak 2 saat ılık bir yerde kabarmaya bırakın. Toprak kapta daha iyi kabarıyor.
7. Mayalandıktan sonra, hamuru ikiye bölüp, her bir parçayı biraz daha yoğurup havasını alın. 10 dakika daha aynı kapta, ağzı streç filmle kapalı bekletin.
Bu aşamadan sonra hamuru buzluğa atıp, daha sonra da pişirebilirsiniz.
8. Dinlenmiş hamur toplarını, irmik serpilmiş bir yüzeyde , oklava kullanmadan elle açın. Elle açılan hamur, yer yer kabarıyor, yapışık olmuyor. Oklava kullanmaktan kaçının! Pizza ustaları gibi hamuru havaya atıp çeviremedikten sonra şekli çok düzgün olmuyor evet ama sorun değil. Gerek elinizde direksiyon gibi çevirerek, gerek çekiştirerek, mümkün olduğunca ince açmaya çalışın.

---
Hamuru yine irmik serpilmiş pişirme kağıdına alıp, üstüne keyfinize göre, 'ev yapımı domates sosu+mozzarella+incir dilimleri' ya da 'pesto sosu+mozzarella' ya da kendi kombinasyonunuzu yerleştirin.

9. Fırını tepsiyle birlikte 250 dereceye ısıtın. Odun fırınında pişen pizza efekti yaratmak için, tepsiyi de ısıtıyoruz. Böylece pizzayı fırına verdiğimizde, aynı odun fırınının sıcak zeminine değmiş gibi hamur kabarırken, altı da kızarıyor. 
10. Pişmesini takip edin, yaklaşık 10 dakikada pişiyor.
Daha sonra, keçi peyniri, roka, biberli zeytinyağı vs. ile süsleyebilirsiniz.



























------------------------------

  My own private pizza dough!  
Makes 2 large pizzas

Ingredients;

3 1/2 cup flour
1/2 cup semolina (+ a handful for dusting)
1 teaspoon baking powder
2 teaspoon salt
1 tablespoon olive oil (+ 1 spoon to oil the bowl)
2 teaspoon instant dry yeast
1/2 tablespoon honey
1  1/2 cup beer
1/4 cup water (not always needed) 

Directions;

1. Sieve together the flour, semolina, salt and baking powder in abig bowl, and make a well in the middle.
2. In another bowl, mix the beer, yeast and honey until blended. Pour this mixture into the well. Mix them together using a fork.
3. Add olive oil and keep mixing. If necessary add 1/4 cup of water and mix everything until it starts to come together.
4. Take the dough on a floured surface and knead for about 5 minutes. Try to strech, but not to tear it off.
5. Oil a bowl (terracota, if possible) and place the pastry in it. Cover with plastic wrap and rest until doubled, around 2 hours.
6. Meanwhile, preheat the oven to 250 degree (or maximum) with the tray left inside, placed on the bottom rack.
7. Once doubled, remove half of the dough to a floured surface and knead for 2 more minutes. Repat for the other half. At this level, you can shape them into balls and freeze to use later.
8. On a semolina dusted surface, using only hands and fingers, work the dough and carefully strech it as thin as possible.
9. Lay the dough on a selomina dusted parchment and top as youwish, (with tomato sauce, mozarella and figs, for instance.)
10. Bake for 5-10 minutes.