Avokadolu kinoa salatası / Quinoa & avocado salad





































  Scroll down for the recipe in English  

Yaz akşamlarından hafif şeyler yemek için bir salata formülü uydurdum;
"çeşitli yaz sebzeleri + bir meyve + bir bakliyat + yeşillik + bir çeşit baharat + sos (limon, nar ekşisi, sirke, balzamik, bal, hardal vs. olabilir) ".
Bu denkleme arada bir yoğurt, peynir ya da et katıp çıkarmak mümkün.
Dergilerden, kitaplardan da ilham alarak, neredeyse her güne bir salata fikri çıktı bu formülden. Bazıları çok iyi, bazıları eh işte oldu tabi ki. Yine de açık fikirli ve cesur olup denemeye devam etmek lazım.  Formülün tuttuğu örnekler;
Izgara sebzeler + bulgur +
taze soğan +tarhun
Haşlanmış taze fasulye + yoğurt + köri
Şeftali +buğday + ızgara tavuk + biberiye
Hindiba+ karamelize elma + tarhun + küflü peynir
Semizotu + karpuz + taze soğan + ezine peyniri
Domates + kabak + karpuz + taze kişniş + zencefil
Karamelize şaftali + mozzarella + fesleğen
Belki bu kombinasyonlardan da ilham alan olabilir?

Blogta paylaşmak istediğim ise en basit versiyonlardan birisi "avokadolu kinoa salatası". Modifiye kısır desek yeri. İçinde salça yok, bulgurun yerini kinoa, salatalığın yerini de avokado almış. Böyle ufak dokunuşlarla mutfağı çeşitlendirmek mümkün, biraz da bunu anlatmak istedim aslında.


Kinoa nedir diyenler için, Güney Amerika kökenli bir tür bakliyat. Dünyanın kalanı yeni yeni tanışmaya ve kaynaşmaya başladı. İstanbul'da Safran'da görürdüm eskiden, şimdi daha yaygın, süpermarketlerde de satılıyordur muhtemelen. Emel Başdoğan gayet güzel anlatmış, üstüne eklemek istediğim bir şey olamaz, o yüzden kinoayla ilgili daha çok şey okumak isteyenleri şöyle alalım; link.

Avokadolu kinoa salatası
2 kişilik

Malzemeler;

1/2 cup kinoa (ben kinoa miktarını az tuttum malzemesi bol bir salata gibi oldu -resimden de anlaşılacağı gibi- ama daha kısır gibi olsun isterseniz, aşağıdaki malzemeler aynı kalıp, kinoayı 1 cup kullanabilirsiniz)
1 avokado
1 domates
2 dal taze soğan
1/2 demet minik turp (böyle ölçü vermekten de çekiniyorum, Paris pazarlarının cimri demetleriyle Türkiye'dekiler bir olmaz muhtemelen.  Bir avuç minik turp da desem olur)
bir avuç semizotu

1 tatlı kaşığı kimyon 
3 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 limonun suyu (azar azar ekleyip, damak tadına ve limonuna göre ayarlamak gerek)
tuz, kara biber

Yapılışı;
1. Kinoa tohumlarını bir kase soğuk suyun içinde yarım saat bekletip süzün. Bunu yukarıdaki linkte okudum ben de. Kinoa tohumları doğada sabunumsu bir maddeyle kaplı olarak bulunuyormuş, suda bekletip yıkayınca o sabun gidiyormuş.Vakit yoksa direk 2. aşamadan da başlanabilir, ama o sabunsu madde kinoaya çok hafif acımsı bir tat verebiliyor.

2. Kinoayı bir tencere soğuk su içinde ocağa alın, kaynamaya başladıktan yaklaşık 10-15 dakika sonra pişmiş oluyor. Tohumların çatladığını ve etrafında neredeyse hare gibi çemberler oluştuğunu göreceksiniz (evet çok da sevimli bir bakliyat). Yabancı tariflerde kinoayı makarna gibi bol suda haşlayıp süzüyorlar,  ama pilav gibi suyunu çektirerek de pişirmek mümkün. Bu durumda ölçüsü 1cup kinoaya 1,5 cup su şeklinde olacaktır. Her iki durumda da, suyunu iyice çektiğinden/süzüldüğünden emin olun.


3. Domatesi iri, turp ve taze soğanı da ince dilimleyin. Bir salata kasesinde, iyice suyunu çekmiş (ya da iyice suyu süzülmüş) kinoayı, dilimlediğiniz sebzelerle karıştırın. Baharatları da ekleyip, tuzunu, limonunu ayarlayın.

4. Avokadoyu soyup, dilimleyin. Ezilmemesi için avokado dilimlerini salataya en son ekleyip, nazikçe karıştırın.

----------------------

  Quinoa & avocado salad with a touch of cumin  
Serves 2

Ingredients;

1/2 cup quinoa
1 avocado
1/2 bunch breakfast radish 
1 tomato
2 scallions (substitute; fresh onion)
1/2 cup lamb’s lettuce (substitue; purslane)
1/2 tablespoon ground cumin
3 tablespoon olive oil 
juice of 1 lemon
salt, pepper


Directions;

1. Place the quinoa in a saucepan, cover with water and let stand for 20 minutes. Drain it,  cover again with water and boil for 10 minutes, until tender. 
*I use this double-rinsing method in order to eliminate the bitter coating on the seeds.

2.  Drain the quinoa, pass through cold water and leave to dry in a sieve. Drain well, since it tends to hold lots of water.

3. Slice the tomato and the radish. Chop the scallions. Place them in a large salad bowl, along with the lamb’s lettuce.

4. Add cumin, olive oil and quinoa to the bowl, toss everything together. Season with salt and pepper and taste.

5. Peel,core and slice the avocado, add to the bowl, toss gently to cover. Avoid breaking the avocado slices. 


0 comments:

Post a Comment