Kestaneli balkabagı çorbası / Pumpkin,chestnut,gorgonzola soup

  Scroll down for the recipe in English  

Kestaneli balkabağı çorbası
4 kişilik

Malzemeler;
1 kg balkabağı
250 gr kestane (önceden ızgarada pişmiş, kabukları soyulmuş)
1 soğan
25 cl süt
1 lt su
10 cl krema
20 gr tereyağı
100 gr goronzola ya da rokfor
deniz tuzu, karabiber

Yapılışı;
1. Tereyağını bir tencerede eritin. Soğanları doğrayıp, ekleyin. Bir kaç dakika kavurun.
2. Balkabağını soyup doğrayın, onu da tencereye ekleyip, bir kaç dakika karıştırarak kavurmaya devam edin.
3. Önceden pişirilmiş kestaney, sütü ve suyu tencereye ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika, balkabakları iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
4. Çorbayı blenderdan geçirin. Kremanın bir kaşığını kenara ayırıp, kalanını çırpın. Çırpılmış kremayı çorbaya ekleyip karıştırın. 
5. Kalan bir kaşık kremayı, küflü peynir (gorgonzola ya da rokfor olabilir) ile karıştırın. Çorbayı kaselere servis ettikten sonra, üzerine bu krema-peynir karışımdan gezdirerek ve değirmen karabiber öğüterek servis edin.

-----------

Pumpkin- chestnut- gorgonzola soup
Serves 4

Ingredients;
1 kg pumpkin (or butternut)
250 gr chestnut (pre-cooked and peeled. home made, or in a jar) 
1 onion
25 cl milk
1 lt water
20 gr butter
10 cl cream
100 gr gorgonzola (or any other blue cheese you prefer)

sea salt, black pepper

Directions;

1. Peel and chop onion. Peel, core and chop pumpkin. Set aside.
2. Melt the butter in a pot over medium heat. Cook onions until translucent. Add pumpkin and continue cooking for about 5 minutes more.
3. Stir in the chestnuts, milk and water to the pot. Season with salt. Reduce the heat, cover and simmer the soup, until the pumpkin is tender, about 30 minutes.
4. Puree the soup with an hand blender or a food processor. 
5. Spare one tablespoon of the cream and whip the rest. Stir the whipped cream into the soup. 
6. Mix the blue cheese with one spoon of cream we kept aside. 
7. To serve, ladle the soup in a bowl and garnish with cream-cheese mixture,  and season with black pepper

0 comments:

Post a Comment